Παρασκευή 6 Ιουνίου 2008

Πολύδροσο


Πολύδροσο (Σουβάλα)

Εναλλακτικό ορμητήριο για τα χιονοδρομικά του Παρνασσού
Μπορεί η Αράχοβα να είναι εξαιρετικά δημοφιλής, τα χωριά που βρίσκονται, όμως, στην άλλη πλευρά του Παρνασσού δεν έχουν τίποτα να της ζηλέψουν, ιδιαιτέρως ο Πολύδροσος ή Σουβάλα για τους ντόπιους, που αποτελεί εναλλακτικό ορμητήριο για το χιονοδρομικό κέντρο του Παρνασσού. Ο Πολύδροσος είναι η έδρα του Δήμου Παρνασσού και το πιο κοσμοπολίτικο και τουριστικά αναπτυγμένο από τα χωριά της περιοχής.
Ο Πολύδροσος βρίσκεται στα όρια των νομών Φθιώτιδας και Φωκίδας και, διοικητικά ανήκει στη δεύτερη. Είναι χτισμένος στην κοιλάδα του βοιωτικού Κηφισού και τους πρόποδες του Παρνασσού. Είναι το όριο μεταξύ του καταπράσινου ορεινού όγκου και του κάμπου που σχηματίζεται μεταξύ του Παρνασσού και του Καλλίδρομου

Το παρελθόν ...

Η Σουβάλα δημιουργήθηκε ως χωριό μετά το 1870, όταν ένας καταστροφικός σεισμός ανάγκασε τους κατοίκους της Πάνω Σουβάλας να κατέβουν προς τον κάμπο. Παρόλα αυτά, η σημερινή Άνω Σουβάλα αποτελεί έναν πανέμορφο οικισμό, από σπίτια, που είτε κτίστηκαν αργότερα είτε ανακατασκευάστηκαν, αφού δεν είναι μόνο οι ντόπιοι αλλά και οι ξένοι που έχουν περάσει από εδώ, που επενδύουν σε γη και ακίνητα.

Θα δείτε…

Τη γραφική πλατεία με τα πλατάνια και την εκκλησία της Κοίμησης της Θεοτόκου στο κέντρο του χωριού. Δίπλα στην εκκλησία υπάρχει μια όμορφη πέτρινη βρύση και γύρω από την πλατεία παραδοσιακές ψησταριές, καφέ, μεζεδοπωλεία και, γενικά, μαγαζιά με στυλ και άποψη, που δένουν με την παραδοσιακή αρχιτεκτονική. Σε απόσταση δύο χιλιομέτρων από το χωριό βρίσκονται οι πηγές του Βοιωτικού Κηφισού που παίρνουν το όνομά τους από την εκκλησία της Ελεούσας που βρίσκεται κοντά στην πηγή. Στην περιοχή των πηγών εντοπίζονται ίχνη από τα ιερά της Λίλαιας, μιας από τις πλούσιες πόλεις της αρχαιότητας που αναφέρονται στον Όμηρο, ενώ διασώζονται και τμήματα από τον περίβολό της. Πάνω από την πηγή βλέπει κανείς τα ερείπια της βυζαντινής εκκλησίας του Αγίου Χριστοφόρου, χτισμένης πάνω σε αρχαίο τοίχο, ενώ ανατολικά των πηγών υψώνονται επιβλητικά τα ερείπια της εκκλησίας της Παληοπαναγιάς ή Παναγίας Ελεούσας ή Μαυρομαντήλας, χτισμένης στο δεύτερο μισό του 6ου ή στις αρχές του 7ου αιώνα. Ακόμη ανατολικότερα, στη θέση «Άη Βασίλης», ο επισκέπτης αντικρίζει τα ίχνη της ακρόπολης της αρχαίας πόλης Ερώχου. Άλλο ένα από τα αξιοθέατα του χωριού βρίσκεται στη θέση Μαντάμια. Πρόκειται για τον περίφημο Πύργο της Σουβάλας.
Στην Άνω Σουβάλα, που βρίσκεται στο δρόμο που οδηγεί στο χιονοδρομικό κέντρο της Φτερόλακκας μπορείτε να επισκεφτείτε την εκκλησία της Κυργιάς (Κυρίας των Αγγέλων) και κοντά στην ομώνυμη πηγή την εκκλησία της Αγίας Βαρβάρας, με ένα υπέροχο ξυλόγλυπτο τέμπλο, έργο ντόπιων ξυλογλυπτών. Στα νοτιοδυτικά του χωριού, στη χαράδρα Ξεριάς βρίσκεται η σπηλιά της Κοντύλως με φυσικό διάκοσμο από σταλακτίτες και σταλαγμίτες. Για τους λάτρεις τη σπηλαιολογίας, υπάρχει, ακόμη, στην περιοχή ένα υπέροχο σπηλαιοβάραθρο, που απαιτεί την τεχνική της καταρρίχησης, με απαραίτητη τη σχετική εκπαίδευση και βρίσκεται στο λόφο πάνω από τις πηγές της Αλεγούσας. Η Άνω Σουβάλα ή Άνω Πολύδροσο είναι, ούτως ή άλλως, ένα χωριό χτισμένο μέσα στο πυκνό ελατοδάσος της βορειοανατολικής πλαγιάς του Παρνασσού, σε ένα τοπίο αληθινά μαγευτικό.
Από την πάνω Σουβάλα ο δρόμος για το χιονοδρομικό κέντρο στη Φτερόλακκα του Παρνασσού είναι, μόλις λίγα χιλιόμετρα και περνάει από τις πηγές της Ζέλης, το ελατοδάσος που συνεχίζεται ψηλότερα, αλλά και μια περιοχή που ευδοκιμεί η μηλιά.

Πώς Θα πάτε…

Θα ακολουθήσετε την Νέα Εθνική οδό Αθηνών-Λαμίας (Ε75), και στη διασταύρωση για Κάστρο θα στρίψετε Δεξιά,θα συνεχίσετε περνώντας έξω από τον Ορχομενό,και στη Διασταύρωση της Λιβαδειάς θα στρίψετε και πάλι Δεξιά.Περνώντας από Χαιρώνεια και Τιθορέα θα περάσετε την Αμφίκλεια και μετά 4 χιλιόμετρα θα βρείτε την παράκαμψη, αριστερά, για Πολύδροσο.